12. Avukat Buluşmaları’nı 9 Ağustos 2018 tarihinde Jimmy’s Ataşehir’de saat 20:30’da gerçekleştirdik.” Kedi Gözü” adlı kitabın yazarı, bugüne kadar pek çok ünlü ismin avukatlığını yapmış ve aynı zamanda engellilerin eğitim haklarıyla ilgili sivil toplum örgütleri düzeyinde çalışan Av. Sedef Erken konuğumuz oldu. Av. Yunus Özak’ın yönetimini yaptığı oturumumuzda Av. Sedef Erken’den “Aktivist Avukatlık” adlı konuyu dinledik.
Çok sayıda avukat, stajyer avukat ve öğrencinin katıldığı etkinliğimizde aktivizm ve aktivistliğin genel bir tanımı yapılarak, aktivist avukat olmanın ne demek olduğunu, getiri ve götürülerini, hayata olan etkilerini tartıştık. Av. Sedef Erken bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve öncü olduğu konuları anlattı, bunları gerçekleştirirken yaşadığı zorluklardan bahsetti. Yaşadığı olaylar üzerinden konuşmasını sürdüren Av. Sedef Erken sanatçı camiasında yaşanan telif hakları problemleri ve diğer hukuksuzluklara karşı öncü olduğu çalışmaları aktardı; dizi setlerindeki hukuksuz uygulamalardan bahsetti. Oyuncular Sendikası’nın kuruluşu ve yürüttüğü çalışmaları anlatırken yaşadığı zorlukları, zorlukları aşarken kullanılan yöntemleri ve kamuoyu desteğinin önemini dile getirdi.
Engellilerin eğitim hakkı üzerinde yoğun çalışmalar yürüten Av. Sedef Erken, engelli oğlunun yaşadığı hukuksuzluklara karşı, önce Türkiye’de daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davaları ve kamuoyunun ilgisini çekmek için AİHM’in önünde kurduğu eylem çadırının hikayesini anlattı. Davaları kaybetmesine rağmen mücadelesine nasıl ve ne şekilde devam edilmesi gerektiğinden bahisle, yaptığı çalışmalardan ve neleri başardıklarından bahsetti. Avukatlık mesleğinin zaten tek başına bir aktivizm olduğunu belirten Av. Sedef Erken, barışçıl yöntemler kullanılarak, otoritelerin ve kamuoyunun ilgisini ve desteğini toplayarak, sistem sorgulaması yaptırılarak başarıya ulaşılabileceğini hayatından anlattığı örneklerle bizlere gösterdi.
Av. Sedef Erken Kimdir?
Av. Sedef Erken, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 2000 yılında alan değiştirerek müzik, sinema, tv, yayıncılık sektörüne girdi. Aralarında Pentagram, Ogün Sanlısoy, Aylin Aslım, Ceza, Fazıl Say, Mor ve Ötesi gibi pek çok sanatçının bulunduğu farklı yapım çalışmalarında yer aldı. Kültür Sanat Endüstrisi ile Eğlence Sektörleri ve bu sektörlerin hukuksal altyapısı konusunda oldukça nadir bulunan bir uzmanlığa sahip olan Av. Sedef Erken, müzik, sinema-tv, edebiyat ve çağdaş sanatlar alanında pek çok sanatçıyı ve kurumu temsil etmiş ve halen bu çalışmalarını sürdürüyor.
Oğlunun eğitim hakları için AİHM’de bir dava açan ve bu süreçte otizm alanında önemli bir farkındalık yaratan Erken son 10 yıldır sivil toplum örgütlerinde bu konudaki gönüllü faaliyetlerini sürdürüyor ve Nisan 2018’de kurulan İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.
BB Legal Hukuk Ofisi’nde arabuluculuk ve avukatlık çalışmalarını yürüten Erken, İngilizce ve Fransızca biliyor.