Wikipedia’nın erişime açılması için dilekçe verdik.

Wikipedia’nın hukuka aykırı bir şekilde erişime engellenmesi için Avukat Hakları Grubu üyeleri olarak dilekçemizi verdik ve basın açıklaması yaptık. 

Bir çok gazetede ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan basın açıklaması şöyle: 

Wikipedia için hukuk mücadelesi

Dünyanın en çok ziyaret edilen Amerika merkezli internet sitelerinden Wikipedia’ya 29 Nisan 2017 tarihinden beri Türkiye’den erişim engeli sebebiyle bağlanılamıyorken, bu yasağın kaldırılması yönünde yeni bir adım atıldı. Türkiye’de bilişim hukukunun öncülerinden ve 2018 İstanbul Barosu Seçimlerinde Avukat Hakları Grubu’ndan aday olan Avukat Gökhan Ahi Wikipedia yasağına karşı grubu adına konuyla ilgili açıklama yaptı.

Wikipedia’ya erişimin engellemesiyle ilgili konuşan Gökhan Ahi, “Engelleme kararı verilebilecek suçlar 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde numerus clausus olarak belirtilmiştir. Bu suçlar; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ve Atatürk’ün hatırasına hakaret ve sövmeden ibarettir. Wikipedia’ya erişimin engellenmesi için gerekçe olarak ”Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunmasının gösterilmesi kanun maddesinde sayılan hallerden değildir ve buna ilişkin herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır,” ifadelerini kullandı.

“Orantılılık ilkesi hukukun evrensel bir prensibidir”

“Ayrıca orantılılık ilkesi hukukun evrensel bir prensibidir. Türk Ceza Hukuku’nda da cezalarda orantılılık ilkesi benimsenmiştir. Bu ilkeye göre verilen ceza ile işlenen suç orantılı olmalıdır. Bu bakımdan, orantılılık ilkesi gereği, koruma tedbiri niteliğinde olan erişim engelleme kararının, tedbirden beklenen amaç ile orantılı olması açısından, suç teşkil eden içeriğin engellenmesi için zorunlu olmadığı sürece alan adının tamamına yönelik erişim engelleme kararı verilmemesi gerekir. Eğer suç içerikli bilgi veya veriler nedeniyle sadece belirli sayfaların erişime kapatılmasıyla tedbirden beklenen amaca ulaşılabildiği halde internet sitesinin tamamına yönelik bir erişim engelleme kararı verilmesi kuşkusuz orantısız ve amacı aşan bir tedbir olacaktır,” diye konuştu.

“Kısmi engelleme ile amaca ulaşılması mümkün”

“Özetle; kısmi engelleme ile amaca ulaşılması mümkün olduğu halde tamamen engelleme yapılması, kanunun amacına hizmet etmeyeceği gibi, kullanıcıların da söz konusu hukuka aykırı veya suç teşkil etmeyen içeriklerinden yararlanma hakkı ve iletişim özgürlükleri engellenmiş olacaktır. Öte yandan, kısmi erişim engelleme kararı verilerek, suç teşkil edecek içeriğe erişimin engellenmesi mümkün iken internet sitelerinin orantısız bir şekilde tamamen erişime engellenmesi, pek çok site kullanıcısının menfaatini zedelemekte, Türkiye’nin yurt dışındaki itibarını olumsuz olarak etkilemekte, hatta yanlış bir şekilde Türkiye’nin ”sansürcü” bir devlet olduğu izlenimini verebilmekte ve ayrıca yazılı ve görsel basında gereksiz yere gündem teşkil etmektedir. Wikipedia içerikleri eleştirilebilir ve yoğun şikayet üzerine değiştirilebilir içeriklerdir. Yasaklamak yerine hukuka aykırı verilerine karşı toplumsal duyarlılık tepki ve doğru bilgi akışı ile yanıt vermek yasakçı bir görüntü yerine demokratik duyarlı bir toplum görüntümüzü pekiştirebilir,” diye konuşan Gökhan AHİ, “Yargının ve idarenin gençlerin menfaatlerini ve bilgi edinme haklarını gözeterek kısmi engelleme çözümü ile sorunu gidereceğine ve gençlere hızlı ve güvenilir bilginin yolunu açacağına kanaat getirmekle bu hususta itirazlarımızı ve davalarımızı yenileyerek devam edeceğimizi grubumuz adına belirtmek isterim. ‘’dedi.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir